Είναι γεγονός ότι από το 1996, που πρωτοαναφέρθηκε ο όρος “evidence based medicine” δηλαδή ιατρική που βασίζεται σε συλλογικά συμπεράσματα και ιατρικά πρωτόκολλα βάση δημοσιευμένων αποδείξεων, υπάρχει όλο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον για συνεχή ενημέρωση από επιστημονικά περιοδικά. Το κοινό, στο οποίο απευθύνονται είναι γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων, ανάλογα με την εξειδίκευση της θεματολογίας του κάθε περιοδικού, αφού για την ορθή κατανόηση του κειμένου, λαμβάνουν δεδομένο το επιστημονικό υπόβαθρο των αναγνωστών. Όπως φαίνεται, λίγη ανταπόκριση έχουν από το ευρύ κοινό, στο οποίο και εντάσσονται οι ασθενείς. Με βάση αυτήν ακριβώς την ανάγκη στην ενημέρωση, θα επιλέγονται άρθρα από έγκυρα και έγκριτα επιστημονικά περιοδικά σχετικά με την ορθοπαιδική και θα παρουσιάζονται στην ενότητα «άρθρα» με τέτοιο τρόπο, ώστε χρήσιμες πληροφορίες να γίνουν κατανοητές από τους ίδιους τους ασθενείς.
Και επειδή η αρχή είναι το ήμισυ του παντός….. θα σας παρουσιάσω μια πρόσφατα δημοσιευμένη συστηματική μελέτη από το πλέον εξειδικευμένο περιοδικό THE KNEE σχετικά με την επιστροφή στην αθλητική δραστηριότητα μετά από συνδεσμοπλαστική πρόσθιου χιαστού (Knee 2022;34:134-140).

Σκοπός της μελέτης ήταν να διερευνηθεί πρώτον αν υπάρχουν αρκετές αποδείξεις σχετικά με την αξιοπιστία κάποιων δοκιμασιών που υποβάλλεται ο ασθενής και καθορίζουν για το αν είναι έτοιμος ή όχι να επιστρέψει στην αθλητική δραστηριότητα και δεύτερον να διερευνηθεί αν υπάρχει κάποια σχέση μεταξύ της ίδιας αυτής της δοκιμασίας με μια ενδεχόμενη νέα ρήξη του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου.
Πραγματοποιήθηκε μια συστηματική ανάλυση, ακολουθώντας την πλέον έγκυρη μέθοδο PRISMA. Συμπεριλήφθηκαν εργασίες οι οποίες είχαν κλινικά αποτελέσματα σύγκρισης μεταξύ ασθενών, οποίοι υποβλήθηκαν σε δοκιμασίες επιστροφής στην άθληση μετά από συνδεσμοπλαστική πρόσθιου χιαστού συνδέσμου και είτε είχαν επιτύχει ή αποτύχει της δοκιμασίας.

Συνολικά αναλύθηκαν 8 δημοσιευμένες εργασίες, οι οποίες περιλάμβαναν 1224 ασθενείς. Από αυτούς, το 34% επέτυχε στη δοκιμασία ενώ οι υπόλοιποι όχι. Αυτοί που επέτυχαν της δοκιμασίας βρέθηκε να εμφανίζουν 47% λιγότερη πιθανότητα για νέα ρήξη του χιαστού συνδέσμου τους από αυτούς που απέτυχαν της δοκιμασίας. Ωστόσο δεν φάνηκε να ισχύει και το ίδιο, όσον αφορά νέα ρήξη χιαστού στο άλλο πόδι.
Το συμπέρασμα τον συγγραφέων ήταν ότι η επιτυχία στις δοκιμασίες επιστροφής του ασθενή στην αθλητική δραστηριότητα φαίνεται να σχετίζεται με χαμηλό ποσοστό επαναρήξης του μοσχεύματος, όμως δεν σχετίζεται με νέο τραυματισμό στο άλλο πόδι.

Από την εργασία φαίνεται ότι η επιστροφή στην άθληση μετά από ένα τέτοιο χειρουργείο είναι πολύ σύνθετη απόφαση και θα πρέπει να εξατομικεύεται. Θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν παράγοντες που αφορούν το χειρουργείο, το μόσχευμα, την μυική κατάσταση, την λειτουργικότητα αλλά και την ψυχολογία και αυτοπεποίθηση του ασθενή την δεδομένη χρονική περίοδο. Βεβιασμένες και ανοργάνωτες αποφάσεις έχουν αποτέλεσμα νέου και επώδυνους τραυματισμούς και βάζουν τον ασθενή σε μια μακρά περίοδο αποκατάστασης.

Στο κέντρο χειρουργικής ορθοπαιδικής “Ortho Clinic & Surgery” έχουμε ως βασικό μας γνώμονα την ικανοποίηση του κάθε ασθενή και εξασφαλίζουμε με την χειρουργική αλλά και φυσιοθεραπευτική μας ομάδα την ασφαλή επιστροφή στην αθλητική δραστηριότητα μετά από κάθε θεραπευτική μας παρέμβαση. Η προσωπική επιτυχία του κάθε αθλητή και η υψηλή του επίδοση στο άθλημά του είναι για μας η μεγαλύτερη ικανοποίηση και αναγνώριση της επαγγελματικής και συλλογικής μας δουλειάς.